keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Joululomalla Utsjoella

Joululomalla lähdimme neljän hengen poppoolla kokemaan Lapin kaamosta. Olimme kaksi yötä Utsjoella. Yövyimme Tenon tunturituvissa, mukavassa tilavassa mökissä. Ai että, Utsjoella oli ihanaa. Upea kaamosvalo, mahtavat maisemat, rentouttava puusauna ja jäähyttely Tenon rannassa upeita tuntureita ja pakkasen puremaa tähtitaivasta ihaillessa, iltaretki Norjan maisemiin... Paljon ei tullut valokuvailtua valon vähyydestä johtuen, mutta sekin oli toisaalta aika rentouttavaa!
Pakko sanoa, että tällä reissulla ehdottomasti parasta oli mökin sauna. Siis oikeasti. Se oli ihan mahtava. Perinteinen puusauna ja kun sieltä sai astua suoraan kirpeään pakkaseen ihailemaan jotain näin upeaa. Olin kuin taivaassa! Osa uskaltautui hankeen pyörimäänkin, itse en tällä kertaa rohkaistunut. Aika äkkiä se -25 astetta tuntui muutenkin.
Mökki sijaitsi mahtavissa maisemissa, noin 30 km Utsjoen keskustasta Karigasniemelle päin. Takapihalta avautui uskomattomat maisemat.
Yllä olevat kaksi kuvaa on otettu Jäämeren rannalta. Toisessa kuvassa näkyy Nessebyn kirkko. Upea rauha. Kävimme tosiaan Vesisaaressa ihan iltaseltaan  tutustumassa. Se vaikutti oikein mukavalta paikalta ja muuten, Jäämerikin oli aivan kerrassaan upea kaamoksen aikaan. Meinasi ihan itku tulla, kun siinä hyisen, mutta sulan meren rannalla ihaili sen loputtomuutta viimeisten vaaleanpunaisten valonsäteiden kurkottaessa tuntureiden yli. Olen kyllä sellainen itkupilli mitä kauniisiin maisemiin tulee, ettei mitään rajaa!
Samalla reissulla kävimme myös Nuorgamissa tutustumassa. Siellä en ollutkaan ennen käynyt, vaikka Utsjoella olinkin aiemmin piipahtanut.
Mahtava reissu. Aamulla, kun lähdimme ajamaan Utsjoelta takaisin kotiin, oli jotenkin ihan mieletön tunnelma. Kaamosauringon himmeä kajo jostain tunturien takaa, erämaiden välissä Utsjoelta Ivaloon kiitävä tie ja cd:ltä kuuluva Vesa-Matti Loiri ja "Kaiken nähnyt" ja "Pelasta maailma". Paluu matkalla käväisimme autolla Kaunispään huipulla. Oli kylmä ja tuuli, noh, aika paljon. Uskomatonta, mutta totta: rinteessä riitti silti liukureilla laskevia ihmisiä. Hauska paikka oli tämäkin, ja mukava, että myös liikuntarajoitteisemmat ihmiset voivat päästä helposti auton kyydissä tunturin huipulle ihailemaan maisemia ja vaikkapa syömään Kaunispään huipulla sijaitsevassa ravintolassa.
Kaiken kaikkiaan tämä reissu oli todella pysäyttävä ja rentouttava. Aurinkoakaan ei ehtinyt tulla ikävä, niin upea oli kaamosvalon värjäämä taivas ja kirkkaana pimeällä taivaalla loistavat tähdet ja kuu. Ehdottomasti suosittelemme kaamoslomaa Lappiin ja meillekin tuli heti monen monta ideaa, missä päin Lappia kaamos olisi kiva myös kokea. Joten olemme takuu varmasti palaamassa Lappiin ensi talvenakin.
Hiihtolomalle onkin nyt sitten jälleen Lapin lomaa varattu. Päädyimme jälleen menemään Kilpisjärvelle, tuleehan nyt kohta jo puoli vuotta kun olen siellä viimeksi käynyt! :D Eli on jo aikakin palata. Luvassa olisi luultavasti rentoutumista, hiihtämistä ja autoillen seikkailua. Sitä odotellessa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti