tiistai 25. heinäkuuta 2017

Kesäloma reissu Skibotniin ja Kolariin

Ajamaan lähdettiin lauantaina aamuyöllä kello 1. Tämä oli ensimmäinen reissu vauvan kanssa ja toive oli, että pitkät automatkat menisivät ripeästi. Päädyimme siis tekemään pitkän ajopätkän yöllä, jotta vauvan ei tarvitsisi koko ajan pysähtyä syömään, eikä hän kaipaisi niin paljon virikkeitä. Yöllä oli yllättävän hyvä tehdä matkaa! Menimme nukkumaan siinä kahdeksan aikoihin, joten unta oli takana kuitenkin noin 5 tuntia. Liikennettä ei ollut juurikaan, eikä eläimiäkään näkynyt yhtä oravaa lukuunottamatta. Alkuyön juotin vauvalle autossa tuoretta pumpattua maitoa pullosta, jolloin saimme venytettyä ajopätkiämme vauvan yllättävästä nälästä huolimatta. Tyytyväisenä vauva jatkoi uniaan aina aamu kahdeksaan asti, jonka jälkeen aloimme pitämään sitten pidempiä taukoja huoltoasemilla.

Huhhei, olipa ihanaa nähdä pitkästä aikaa lähes vuoden tauon jälkeen rakas Kilpisjärvi ja Saana-tunturi.
Päädyimme menemään yöksi Skibotniin, sillä siitä on ajettu niin usein ohi, mutta ei kertaakaan olla oltu alueella kunnolla. Yövyimme Strandbu campingissa, neljän hengen mökki kustansi 600 nok. Vahvat suositukset alueelle. Mökki oli siisti, samoin huoltorakennukset. Ja voi että, miten mahtavalla paikalla se sijaitsi!
Illalla käytiin vain hieman ajelemassa ja ihastelemassa ympäristöä, ei mitään sen kummempaa.
Seuraavana päivänä tavoite oli käydä Gorsabrua sillalla. Se on siis riippusilta, jossa voi kävellä 153m tyhjää jalkojen alla. Hih, korkeanpaikankammoisena odotin tulevaa hieman kauhunsekaisin tunnelmin, mutta kyllähän sellainen pieni adrenaliini-annos silloin tällön pitää vain elossa! :D Elikkäs Skibotnista ajoimme ensin Birtavarreen. Matkalla taisi olla kolme tunnelia, ja tie varsin hyvässä kunnossa. Birtavarresta lähtee sitten pienempi tie kohti sisämaata, ja tämä tie oli paikoin hyvin pomppuinen ja huonokuntoinen. Onneksi tätä huonokuntoista tietä ei ollut kovin montaa kilometriä, taisi jäädä alle kymmenen kilometrin se pätkä.
 Heh, lampaitakin näkyi :) Parkkipaikka ennen Gorsabrua sillalle vievää polkua oli meillä hieman hakusessa, ja lopulta jätimme auton väärään paikkaan. Olisimme halunneet lähemmälle parkkipaikalle, joka sijaitsee 1,5km päässä Gorsabruasta, mutta jätimme auton alla näkyvään paikkaan. Eli tuosta alla näkyvästä paikasta olisi saanut vielä jatkaa autolla, tuosta sillan yli vaan ja siellä edempänä on sitten parkkipaikka. Mutta mikäs siinä, nuissa maisemissa muutama ekstra kävelytuokio oli vain plussaa. Reitti Gorsabrualle oli mielestäni melko helppo, alussa oli toki nousua, mutta kun rattaillakin pääsi melkein loppuun saakka, niin hyvässä kunnossa oli kyllä tämä reitti.
Lopulta päästiin perille itse sillalle. Enpä muista, milloin olisin ollut yhtä jännittynyt kuin tuolle sillalle astuessa. Kävelin siellä sillan alkupäässä polvet tutisten ja koitin olla miettimättä sillan romahtamista. Lopulta kuitenkin sain karaistua itseni ja käväisin sillan keskiosassakin. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, jos tykkää saada hieman adrenaliinin virtaamaan. Ainakin itseä jännitti ihan superisti tuolla. Uskomattoman kauniit maisemat, hieno silta ja niin muuten, tältä sillalta voi kesälauantaisin hypätä myös benji-hyppyjä. Mahtava paikka kyllä siihen hommaan varmasti! :) Tein itselleni lupauksen, että tuolla kyllä vielä joskus benji-hypyn hyppään.
Hetken aikaa sillalla maisemia ihasteltuamme lähdettiin paluumatkalle. Takaisin tullessa imetin vauvaa upeissa maisemissa sijainneella nuotiopaikalla. Kävelymatka takaisin päin sujui muuten paljon nopeammin, koska reitti olikin nyt suurimmaksi osaksi alamäkeä. Perillä autolla söimme hieman eväitä, neuvoimme paikalle tullutta norjalaista ja lähdimme sitten ajamaan kohti etelää.
Ajomatka takaisin päin oli aivan upea. Pilvetön taivas ja uskomattoman kaunis Lyngenin alppien seutu. Ajoimme suoraan Kilpisjärvelle, jossa pysähdyimme pikaisesti. Siitä jatkoimme sitten etelään päin, ensin Karesuvantoon, jossa pysähdyimme Nesteellä ja sitten Muonioon. Muoniossa aloimme katselemaan yöpymispaikkaa, mutta seutu oli hyvin täyttä. Löysimme lopulta halvan majapaikan Jouttensuvannon lomassa, saimme 10 hengen mökin saunoineen ja upeinen maisemineen hintaan 40 euroa! Suosittelen! (Saimme alennusta myöhäisestä saapumisesta johtuen, mutta eipä se oikea hintakaan tainnut olla kuin 55 euroa) Ajoimme siis Muoniosta Kolariin ja nukuimme yömme makeasti. Seuraavana aamuna otimmekin sitten suunnaksi kotiseutumme. Tämmöinen kahden yön reissu tällä kertaa, pitihän se nyt käydä pitkästä aikaa Norjaa katsomassa! :)
Yöpymispaikkamme Kolarissa, Jouttensuvannon lomassa

2 kommenttia:

 1. Ihanaa oli nähdä kuvia ja lukea kokemuksia noilta seuduilta! Meillä suunnitteilla reissu Syyskuun puolen välin jälkeen Pohjois-Norjaan. Ajateltiin käydä juurikin Skibotnissa ja "gorsa bridgellä" Hyvin vähän löytyy tietoa siitä, mikä sää ja tilanne Norjassa on silloin Syyskuun puolessavälissä, onko teillä kokemusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Tämä reissu https://loytoretkellablogi.blogspot.fi/search/label/Blåvatnet on tehty syyskuun ensimmäisinä päivinä, postauksessa myös kuvia Skibotnin läheltä. Norjassa on meren lämmittävän vaikutuksen takia lämpimämpää kuin Suomen Lapissa. Suomen Lapissa oli tuolloin lämmin syyskeli, ruska kauniina ja auringonvaloakin riitti ihan mukavasti. Syksykuukaisista olemme myös lokakuussa Lapissa käyneet, viikolla 43 löytyi jo lunta mukavasti tuntureilta.

   Norjassa uskoisin, että syyskuussa voi olla tuolloin oikein kaunis syksyinen keli tai pahimmillaan toki harmaa ja sateinen sää. Vuoria voi peittää ruskan sävyt. Erityisen kylmä ei pitäisi olla, toki kylmä, jäätävä tuuli voi olla mahdollinen. Olemme itse usein reissanneet Norjassa vähän säätiedotusten mukaan. Jos suunnittelemaanne kohteeseen on luvattu sadetta, lähdemmekin jonnekin toisaalle, jonne on luvattu parempaa säätä. Tromssassa on paljon nähtävää myös huonolla säällä, ehkä voisitte ottaa sen suunnitelma b:ksi? :)

   Hyvää reissua teille ja suotuisia säitä! :)

   Poista